Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Smart planning

Нов жилищен комплекс за 80 млн. евро ще се открие в полите на Витоша

Първата фаза на проекта River Park ще стартира през април 2020 г. и се очаква да бъде завършена за две години

Нов жилищен комплекс за 80 млн. евро ще се открие в полите на Витоша

Снимка: River Park

Нов жилищен комплекс от затворен тип, само на 20 минути от центъра на София, ще се появи в подножието на Витоша. River Park ще се реализира на терен от 215 000 кв.м край пътя за лифта в столичния квартал „Симеоново“ и както може да се очаква от името му, е обграден от живописна река и зелени площи с над 3000 дървета. Комплексът е проектиран така, че да върне природата в ежедневието на обитателите си, без да ги лишава от удобствата на града.

Подготвителните дейности по проекта, включващи разрушаването на съществуващите на терена недостроени жилищни сгради, са започнали преди три седмици и ще продължат до края на годината. Очаква се първата фаза на проекта, която ще включва изграждането на 110 къщи, да започне през април 2020 г. и да бъде завършена точно за две години. 

Вторият и третият етап предвиждат изграждането на съответно 131 и 117 жилищни единици, като в завършен вид комплексът ще разполага с 352 редови, двойни и единични къщи с двор, изградени със съвременни и устойчиви материали. 

Площта на парцела на River Park е 215 хил. кв. м, като само 36 хил. кв. м са планирани за застрояване, а останалата площ ще бъде зелена територия. В близост до комплекса се намират търговски център, спирки на градския транспорт и бъдеща метростанция.

Проектът е изготвен от „Иво Петров Архитекти“ , а инвеститор е Real Estate Developments. Инвестиционната компания е дъщерно дружество на холандската компания Dynamic Group, която е част от мащабна група в сектора на недвижимите имоти с проекти в Европа, Северна и Южна Америка и Южна Африка. От 2005 г. насам Dynamic е инвестирала над 50 млн. евро в проекти в България. Очаква се инвестицията в River Park без цената на земята да надхвърли 80 млн. евро.

Живот сред природата на крачка от града

Подобно на компанията майка в Холандия Real Estate Developments работи в България предимно със собствен капитал. „Това ни помогна да преодолеем сравнително лесно кризата през 2008-2009 г. и отново да участваме в проекти, които осигуряват добро качество на клиентите ни“, казва пред Investor.bg главният изпълнителен директор на компанията Ори Нив. Той присъства в бизнеса с недвижими имоти в София от близо 20 години, а в портфолиото му влизат жилищни комплекси като Sofia Gardens и Vitosha Tulip.

„Лайтмотивът на новия ни проект е „живот сред природата“ и той се изразява в създаване на безценни моменти в уютна и хармонична жизнена среда близо до града и в подножието на планината“, казва Нив. „Локацията на River Park е дар за всеки предприемач в сектора на недвижимите имоти – обширна зелена площ и река на източната й граница, а благодарение на наклона - прекрасна гледка към града на север и към Витоша на юг. Това е идеалното място за развитие на напълно нов квартал за стотици семейства, които да живеят и да създадат нова общност в София“, допълва той.

Формата на жилищата е изчистена и ненатрапчива, използваните материали са висококачествени, вдъхновени са от природата и носят усещане за удобство и топлина за бъдещите обитатели на комплекса. Планираните френски прозорци в къщите засилват усещането за живот сред природата, осигурявайки много естествена светлина и красиви гледки към планината, разказва Нив.

Проучване на компанията Естат България по поръчка на Real Estate Developments, в което са участвали предимно млади мениджъри и IT специалисти, откроява някои от основните очаквания на запитаните към жилищните комплекси – наличие на детски площадки, супермаркет, аптека, детска градина, ресторанти, кафенета, фитнес и басейн.

71% от участниците в допитването са заявили, че биха предпочели къща в покрайнините на града при избора си на дом. Основните им мотиви, когато избират жилище, са безопасност, инфраструктура, наличие на детски градини и училища, отдалеченост от шум, трафик и замърсяване, зеленина и простор.

Първи купувачи половин година преди „първа копка" 

Поради това акцентът в River Park е поставен върху зелените площи, които създават усещане за паркова среда, и местата за отдих. „Пейзажът е доминиран от местни растителни видове, които оформят непрекъснато променяща се среда през цялата година. Това осигурява ефективна връзка с природата и превръща комплекса в градски оазис“, казва Нив.

Зелените площи дават възможност за разнообразни дейности сред природата – зони за барбекю и пикник, спортни съоръжения, басейн, маршрут за джогинг, зони за срещи и разговори, обособен парк за кучета. Детските площадки се намират на еднакво разстояние от къщите, така че всяко дете да е близо до дома си. Комплексът ще разполага и с целодневна детска градина и супермаркет.

Специално внимание е обърнато и на придвижването в границите на River Park. Предвидена е вътрешна улична мрежа със споделено пешеходно и автомобилно движение, като очакванията са това да спомогне за интеграцията на обитателите в комплекса и за създаването на споделени емоции. Всяко жилище ще разполага с минимум две места за паркиране.

„Вече има огромен интерес към проекта. Съвсем наскоро стартирахме маркетинговите дейности и за много кратко време получихме над 1000 запитвания. Осъществяваме срещи с потенциални купувачи на място, както и с първи клиенти, които вече са подписали и платили споразуменията за резервация“, казва Нив.

Той е убеден, че жилищният пазар в България ще продължи да расте и през следващите години. „Искрено вярваме в създаването на истински елитен проект с отличителното качество, насочен към по-високия клас от жилищния сектор, но на разумни цени“, отбелязва предприемачът.

По статията работиха: автор Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от